läs mer

Svenska Båtunionen hälsar alla som är intresserade av sjösäkerhetsfrågor inom båtförbund och båtklubbar välkomna till ett digitalt Sjösäkerhetswebbinarium. Webbinariet går igenom vilka frågor som Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommitté arbetar med och hur vi tillsammans kan öka säkerheten både i våra hamnar och ute på sjön. Vi presenterar nya verksamheter och nytt material riktade mot alla våra medlemmar.

Anmäl dig här!

Sista anmälningsdag är 18 april. Du får en länk till konferensen med e-post senast den 19 april.


Program (med reservation för ändringar)


18:30 Drop in i Zoom 
18:45 Teknisk genomgång av funktioner i Zoom 
19.00 Webinariet inleds. 
 

Vad gör Sjösäkerhetskommittén?

Sjösäkerhetskommitténs ordförande Hans Öhlund presenterar kommitténs verksamhet och prioriterade arbetsområden 2021-2022.
 

Olyckor på sjön: Var, när och hur

Jonas Ekblad, tidigare sakkunnig på Transportstyrelsen, numer ledamot av Sjösäkerhetskommittén, går igenom fakta och slutsatser kring vad man vet om sjöolyckor i Sverige och ger förslag på hur man som medlem och båtklubb kan arbeta förebyggande.
 

Egenkontroll av fritidsbåt

Många tillbud på sjön hade kunnat undvikas genom att båtägaren hade kontrollerat enkla saker ombord. Sjösäkerhetskommittén omarbetar just nu materialet för det som kallas Egen säkerhetskontroll av fritidsbåt som ska vara en hjälp för båtägaren att kontrollera sin egen båt. Inger Högström-Westerling, ledamot av Unionsstyrelsen och Sjösäkerhetskommittén berättar om mål och syfte med arbetet.


Hamnar för fritidsbåtar - En bok med samlad kunskap och erfarenhet

Hamnar för fritidsbåtar eller Hamnboken som den populärt kallas är en handbok med all information som behövs för att sköta och driva en hamn och ett varv. Inger Högström- Westerling presenterar materialet och berättar om den revision av materialet som pågår.


Rorsmansmärket - En båtklubbsaktivitet för alla

Rorsmansmärket är en aktivitet för båtklubbar som vill skapa bättre sammanhållning och bättre sjömanskap. Aktiviteten riktar sig till alla medlemmar med båt. Ett komplett material med gemensamma övningar, filmer och utbildningsmaterial erbjuds alla båtklubbar och förbund. Aktiviteten genomförs enkelt på cirka tre timmar. Rorsmansmärket visar att man har tränat viktiga manövrar med sin båt och kan väjningsreglerna. Föredraget presenterar aktiviteten och det nya utbildningsmaterial som Svenska Båtunionen har tagit fram.

Nämnden för båtlivsutbildning (NFB)
NFB administrerar utbildningar och intyg inom fritidsbåtlivet. Varje år genomgår över 6000 personer utbildningar och tar intyg genom NFB. Hans Öhlund är ordförande i NFB:s styrelse och berättar om de olika utbildningar och intygen som NFB möjliggör.


Ordet är fritt

Öppen diskussion om Svenska Båtunionens sjösäkerhetsarbete i allmänhet och om webbinariet i synnerhet. Vill du att vi tar upp någon särskild fråga så ange den i anmälningsformuläret.

 

senaste nytt

Viggeby båtklubb ansluter sig till Båtsamverkan

lördag, 20 mars 2021
På årsmötet den 18 mars 2021 så röstade medlemmarna ja till att Viggeby...
Läs mer...

Byte av kod och kallelse/anmälan till årsmöte

onsdag, 24 februari 2021
Koden för vår hemsida byts till den nya koden söndag den 28:e februari och senast...
Läs mer...

Tips till era tonåringar: Sommarjobba som slussvakt på Kinda kanal

tisdag, 23 februari 2021
Vill du ha ett sommarjobb där du får fysisk aktivitet på arbetstid, får tid...
Läs mer...

Kinda kanal firar 150 år 2021

söndag, 10 januari 2021
Kinda kanal firar 150 år 2021 och planering av olika aktiviteter för att fira detta...
Läs mer...